Proiectul Mansarda Mea oferă celor care își doresc o transformare a mansardei în spațiu de locuit, inspirație și sfaturi utile pentru instalarea izolației adecvate. Variațiile de materiale pot fi diverse pentru că fiecare mansardă are propria poveste de spus. Unele mansarde sunt spațioase, iar bugetul de amenajare este generos ceea ce permite instalarea tuturor componentelor sistemului LDS (o combinație de vată minerală bazaltică, vată minerală de sticlă și două folii), în alte cazuri se optează pentru o singură folie cu un strat de vată minerală bazaltică, iar câteodată se rezumă doar la vată minerală de sticlă. Fiecare amenajare se efectuează în funcție de necesități, această abordare fiind corectă atât timp cât soluția oferă beneficiile dorite.

Există situații în care sunt utilizate pentru izolarea mansardei anumite materiale pe bază de plastic. În unele cazuri, materialele de acest tip sunt recomandate de meșterul care execută lucrările, fiind o soluție mai accesibilă, dar nu neapărat mai puțin costisitoare. De cele mai multe ori, lipsa de informație atât a proprietarilor cât și a executanților lucrării conduc la realizarea unor lucrări deficitare și care nu sunt durabile.

De ce este vata minerală soluția pentru izolarea mansardei?

1. Durabilitatea soluției

Știai că în lunile de vară temperatura acoperișului poate ajunge până la 80 de grade Celsius. Vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică sunt materiale rezistente, a căror formă și dimensiuni nu se modifică sub influența temperaturilor ridicate. Orice material care nu este de calitate superioară va începe să se topească la temperaturi ridicate. Dacă mansarda ta este izolată cu alte materiale decât vata minerală, verifică starea materialului după o vară fierbinte. În plus, vata minerală este rezistentă la chimicale și microorganisme și ultra-rezistentă în timp. Este un material de izolare care rezistă atât timp cât rezistă construcția și care poate fi ulterior reciclat.

2. Stabilitate termică

Atunci când este vorba despre izolare termică, te gândești la iarnă și izolarea mansardei contra frigului. Când mansarda nu este izolată corespunzător, frigul pătrunde cu ușurință în interior, iar mansarda nu oferă confortul unui spațiu de locuit.
Vata minerală bazaltică izolează eficient mansarda, iar datorită densității ridicate, păstrează căldura în interior timp îndelungat, prevenind în același timp supraîncălzirea spațiului de locuit și menținând o temperatură plăcută în interior.
Dacă te întrebi: ”Cum rămâne cu vata minerală de sticlă?”, este important să știi că produsul se comportă similar cu vata minerală bazaltică și are o densitate mai mică.

3. Calitate ridicată a aerului în interior

Vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică de la Knauf Insulation sunt realizate din materii prime naturale, biodegradabile, produse cu tehnologia inovatoare și patentată ECOSE®. Ce înseamnă acest lucru pentru tine? Tehnologia ECOSE® i-a adus companiei Knauf Insulation certificatul ”Eurofins Gold”, dovada că aerul din interior are o calitate ridicată.
Cu alte cuvinte, vata minerală ce are încorporată tehnologia ECOSE® nu are emisii periculoase de vapori pentru sănătate, cum este formaldehida, prezentă în majoritatea produselor folosite pentru izolare. De aceea, cu produsele de izolare din vată minerală cu tehnologia ECOSE®, respiri mereu un aer curat în mansardă.

4. Mansarda respiră

Vom folosi următoarea analogie: cum te simți când ești îmbrăcat vara în haine de bumbac în comparație cu îmbrăcămintea din haine sintetice? Același lucru este valabil și pentru mansarda ta – așa cum pielea ta are nevoie să respire, la fel funcționează lucrurile și cu mansarda. Cu hainele și izolația potrivite, nu este prea cald sau prea frig, ci temperatura se menține optimă.
De ce este important pentru mansardă și casă acest aspect?
Știai că în timpul zilei o persoană produce 400 de ml. de vapori de apă doar respirând? Înmulțește asta cu numărul de membri ai familiei. Adaugă și aburul de la gătit, duș, uscat haine. Toată această apă trebuie să se ducă undeva, corect? Dacă nu iese afară din casă, intrăm într-un cerc vicios: condens, umezeală, mucegai și ciuperci care generează tuse, alergii, astm și bronșită.
Vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică conțin fibre și sunt materiale permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că permit vaporilor de apă să iasă din încăpere, evitând astfel riscul de condens. Acest principiu se aplică oriunde sunt instalate materialele: pereți exteriori, acoperiș, fațadă.

Tu ce fel de izolație ai ales pentru mansardă?

5. Flexibilitate

Vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică sunt materiale flexibile care se mulează și fixează foarte bine în locul în care sunt instalate, acoperind toate golurile. În acest fel, se evită existența zonelor mici neizolate prin care se poate pierde energia. De aceea, vata minerală bazaltică este tăiată cu 1-2 cm. mai mult decât spațiul în care urmează să fie instalată pentru a se putea extinde astfel încât să izoleze în totalitate. Fiind rigide, alte materiale de izolare nu au această proprietate flexibilă atunci când sunt instalate, lăsând spații mici neizolate.

6. Siguranța

Vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică sunt materiale non-combustibile. Ce înseamnă asta? Temperatura degajată de foc este de aproximativ 600 de grade Celsius, vata minerală bazaltică se topește la peste 1.000 de grade Celsius, iar vata minerală de sticlă la peste 700 de grade Celsius. De aceea, construcția este protejată în cazul unui incendiu, prevenind astfel și extinderea focului.

7. Izolare fonică

Se vorbește mult despre incendii, dar zgomotul este o problemă serioasă și un factor de poluare în zonele urbane. Zgomotul este o problemă supărătoare care nu este suficient dezbătută. Dacă ai în vedere renovarea sau construcția mansardei, acest aspect nu trebuie neglijat. Vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică, fiind materiale fibroase, absorb cu succes zgomotul oferind astfel protecție în zonele cu nivel acustic ridicat. Cu vată minerală în structura acoperișului, zgomotele exterioare vor fi semnificativ reduse.

În cadrul proiectului Mansarda Mea, alături de specialiști în domeniu, ne propunem să răspundem cât mai multor întrebări legate de izolarea mansardei, cât și de alte aspecte precum utilizarea eficientă a spațiului, cum se poate obține cât mai multă lumină naturală sau care sunt variantele pentru un acoperiș durabil și rezistent.

Este important să alegi sistemul de izolare care se potrivește cel mai bine necesităților tale pentru că este adevărat: izolarea se realizează o singură dată! De aceea, trebuie să fie făcută corect de prima dată!