Alegerea unei locuințe este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le luăm. Este o investiție serioasă, pe termen lung și, de aceea, necesită grijă și timp de gândire.

Adevărul este că o mansardă este pe cât de fascinantă pe atât de frumoasă și funcțională, iar dacă ai îndoieli că poate deveni un cămin adevărat pentru tine, iată mai jos câteva lucruri care te-ar putea face să te răzgândești.

1. Lumina naturală

Este un fapt de necontestat că spațiile care au ferestre de mansardă primesc multă lumină naturală. Iar lumina, pe lângă faptul ca oferă confort și plăcere estetică, contribuie la sănătatea mentală și fizică. Mai mult, studiile arată că expunerea la lumină crește productivitatea și reduce stresul. Iar în plus față de lumină și aer curat, dacă ești norocos, o mansardă îți poate oferi și o priveliște minunată.

2. Intimitate

Fără îndoială, intimitatea este unul dintre cele mai importante avantaje ale unei mansarde. Cei care locuiesc deja într-o mansardă știu despre ce vorbim: porumbeii sunt singurii lor vecini, ceea ce înseamnă că au parte de multă liniște. Imaginați-vă cum ar fi să vă beți cafeaua de dimineață în dreptul unei ferestre prin care se vede cerul. Veți înțelege de ce noi credem că o mansardă este un spațiu super intim, în care vă puteți bucura de momente unice.

3. Tavanele joase încurajează ideile bune

Un tavan jos te poate inspira să amenajezi spațiul într-un mod inteligent și optimist dar și să îl apreciezi mai bine și să nu îl încarci inutil cu mobilă. Structura și caracteristicile mansardei pot deveni o sursă inepuizabilă de inspirație și posibilități pentru amenajare, pentru a crea astfel un spațiu cu o ambianță plăcută, în care vei adora pur și simplu să-ți petreci timpul. Iar când suntem relaxați, ideile bune continuă să apară. Mai mult, se spune că tavanele joase încurajează creativitatea și procesul gândirii.

4. Mansarda este raiul iubitorilor de cărți

Nu putem uita de avantajul pe care îl are o mansardă de a permite amenajarea unui colț dedicat cărților, în dreptul ferestrei. În acest colț mai poți pune un scaun/ fotoliu confortabile, o sursă de lumină pentru seară, o pătură pufoasă și câteva perne mari. Dacă îți place să citești, imaginează-ți cum ar fi o seară de toamnă, cu o cană de ceai sau un pahar de vin, o carte bună și sunetul ploii pe acoperișul mansardei tale.

5. Romantism

Argumentele practice sunt foarte importante însă, alegerea locuinței este, în același timp, și o alegere emoțională. Pentru cei romantici și cei care iubesc liniștea, mansarda este locuința ideală. Există nenumărate variante pentru a crea un decor romantic în fiecare colț. Până la urmă, condițiile esențiale pentru o ambianță romantică sunt deja îndeplinite: mansarda se află la ultimul etaj, priveliștea este spectaculoasă și, de cele mai multe ori, există și o terasă. De restul detaliilor te poți ocupa chiar tu, cu puțină voință și imaginație.

6. Să dormi sub cerul liber

Da, chiar așa. Dacă îți plac aventurile și excursiile în natură, mansarda este cea mai la îndemână alternativă pentru a recrea senzația de dormit sub cerul liber. Chiar și în nopțile geroase poți vedea cerul din patul tău cu o senzație de libertate, pace și contemplare pe care nu le poți avea într-o altă locuință.

7. Preț rezonabil

Sunt mulți factori care influențează prețul – țara, orașul, zona. Însă, sunt șanse mari ca o mansardă să aibă același preț, dacă nu chiar mai mic, decât un apartament obișnuit. Te încurajăm așadar să te informezi înainte de a decide că mansarda este peste posibilitățile tale financiare. S-ar putea să ai o surpriză plăcută. În orice caz, odată achiziționată, bucuria și liniștea de care te vei bucura sunt de neprețuit.

Este foarte cald vara asta? Da, dar afară.

Se spune că ultimul etaj este de regulă fierbinte în timpul verii și friguros iarna. Este adevărat însă, acum există soluții care rezolvă aceste probleme. Datorită materialelor moderne și de calitate foarte bună cu ajutorul cărora pot fi izolate clădirile, pe interior sau exterior, schimbările de temperatură, umezeala și alte probleme asemănătoare, au rămas de domeniul trecutului. În plus, când discutăm despre ultimul etaj, alegerea materialelor pentru izolație este strict personală și nu este în nici un fel condiționată de materialele de construcție utilizate deja pentru clădire.