În domeniul construcțiilor rezidențiale, metodele tradiționale de construcție sunt tot mai des înlocuite cu sistemele moderne de construcție uscată. Această tehnologie aduce numeroase avantaje, precum sustenabilitatea, montajul fiind curat, rapid și ușor, precum și posibilitatea de a modela spațiile de locuit într-un mod original și cât mai flexibil. Cu toate acestea, este esențial să analizăm în detaliu fiecare aspect pentru alegerea metodei de construcție potrivită nevoilor și preferințelor individuale.

Greutate redusă, rezistență sporită

Unul dintre cele mai notabile avantaje ale construcțiilor uscate este greutatea redusă a acestora. Comparativ cu tehnologiile tradiționale, construcțiile uscate sunt mult mai ușoare. Acest fapt aduce multiple beneficii, inclusiv o încărcare semnificativ mai mică asupra structurii de rezistență a clădirii și o flexibilitate crescută în amenajarea spațiilor.

Sisteme de pereți de compartimentare

Pereții de compartimentare din gips-carton permit o libertate nelimitată în amenajarea spațiilor interioare. Cu alcătuirea corespunzătoare utilizării preconizate, oferă izolare fonică superioară răspunzând celor mai exigente cerințe ale utilizatorilor.

Pereții de compartimentare reprezintă un element esențial în organizarea spațiilor interioare. Structurile pereților de compartimentare realizați cu tehnologie uscată sunt alcătuite din profile metalice tip CW (montanți) și profile de ghidaj tip UW, cu protecție la coroziune. Montanții (profilele CW) au secțiune transversală în forma literei „C” și sunt poziționați vertical între profilele orizontale de ghidaj (UW) care au secțiune transversală în forma literei “U”. Gabaritul structurii peretelui variază în funcție de lățimea profilelor utilizate (50, 75, 100, 125 și 150 mm) și modalitatea de dispunere a acestora, conform cu specificul proiectului.

De această structură metalică se fixează cu șuruburi un număr adecvat de straturi de plăci din gips-carton, care asigură finisajul interior. Pentru a asigura atât izolarea fonică cât și pe cea termică adecvate, este important ca pereții de compartimentare să fie umpluți cu material izolator (vată minerală).

Pentru pereții despărțitori care au și rol de protecție împotriva focului, în funcție de cerințe, se pot utiliza plăcile Knauf standard (A sau H), sau pentru cerințe ridicate de rezistență la foc, plăcile speciale Knauf tip DF, DIAMANT, FIREBOARD, AQUAPANEL®, care oferă clase de rezistență la foc variind de la 30 la 240 minute, respectiv clasele de rezistență la foc EI 30 ÷ EI 240.

Placările și pereții pentru mansardă

Mansardele reprezintă o zonă vulnerabilă în ceea ce privește expunerea la factorii externi, în special căldura excesivă din timpul verii, izolația fonică, dar nu în ultimul rând rezistența la foc. Construcțiile uscate pentru mansarde realizate cu produsele Knauf oferă izolare termică, izolare fonică și rezistență la foc de la 30 până la 60 de minute cu plăci din gips-carton tip DF sau mai mari, cu plăci FIREBOARD, asigurând siguranța locatarilor în clădirile rezidențiale atât unifamiliale cât și cele colective.

Sisteme de pardoseli și șape uscate  

Pardoselile uscate reprezintă o soluție populară atât în clădirile noi, cât și în cele renovate, mai ales în situațiile în care încărcarea structurii existente este limitată. Sistemele de șape uscate Knauf VIDIFLOOR și sistemele de pardoseli supraînălțate Knauf GIFAfloor sunt realizate din plăci de gips de înaltă densitate, au greutate redusă și o tehnologie de instalare rapidă și facilă.

Avantajele tehnologiilor de construcții uscate:

  • Asamblare simplă și rapidă;
  • Posibilitatea utilizării imediat după instalare;
  • Posibilitatea de a aplica orice tip de finisaj;
  • Greutate redusă, fapt care permite utilizarea lor în renovări și în zone cu restricții de încărcare (de exemplu: planșee care nu pot fi încărcate excesiv);
  • Ușor de transportat și manipulat.

În concluzie, sistemele de pereți, placări, tavane, șape și pardoseli supraînălțate Knauf, realizate în sistem uscat, oferă beneficii semnificative în ceea ce privește durabilitatea, flexibilitatea, izolarea fonică, izolarea termică și rezistența la foc, reprezentând astfel o alegere firească atât pentru dezvoltatori cât și pentru utilizatorii finali.

Pentru mai multe informații cu privire la sistemele Knauf Gips, contactați-ne acum!