Odată cu venirea verii, majoritatea se gândește la grătare în aer liber, la socializare cu prietenii și familia pe plajă, la concediu. Totuși, pentru cei care lucrează domeniul construcțiilor, temperaturile ridicate din această perioadă cauzează pe șantiere diverse probleme. De exemplu, razele soarelui pot avea un impact serios atât asupra sănătății muncitorilor, cât și asupra materialelor utilizate.

1. Scurtarea timpului de lucru la materialele de finisaj (tencuieli, chituri de rosturi pentru gips-carton, gleturi).

Un motiv de îngrijorare poate fi uscarea în găleată înainte de finalizarea procesului de întărire a materialului pregătit din cauza temperaturilor ridicate și a umidității scăzute de pe șantier. Specialiștii Knauf Gips vă sfătuiesc cu privire la modalitatea de obținere a celor mai bune rezultate cu produsele de finisaj Knauf chiar și în aceste condiții.

Există două categorii de produse după modalitatea de întărire/uscare a produsului mixat:

a. Produse care se întăresc printr-un proces chimic cu o anumită durată și care au nevoie de apă pentru acesta (de exemplu: Knauf Goldband, Knauf Fugenfueller Leicht, Knauf HP Start). Dacă apa se evaporă înaintea terminării timpului necesar procesului chimic, atunci întărirea materialului nu poate avea loc. Acest lucru poate afecta rezistența și aderența materialului.

b. Produse care se întăresc prin uscare (de exemplu: Knauf Fill & Finish Light, Knauf Super Finish). Acestea pot fi influențate de raportul apă-material, mai ales când recomandările producătorului nu sunt respectate și se adaugă prea multă apă în ideea de a ajuta materialul la temperaturi înalte.

Un alt factor de influență este nerespectarea condițiilor atmosferice în încăperile în care se aplică materialul (temperaturi la interior <35 grade, umiditate <70%), aceasta cauzând o uscare prea rapidă a materialului, aspect nedorit de exemplu în cazul chiturilor de rost la gips-carton (risc mare de apariție a fisurilor).

Pentru evitarea apariției acestor fenomene nedorite, Knauf Gips vă recomandă:

  • Amestecați doar atât material cât considerați că veți putea pune în operă în timpul alocat. De asemenea, trebuie să luați în calcul faptul că veți lucra mai încet din cauza căldurii (timp alocat mai scurt).
  • Când chituiți plăci de gips-carton, utilizați minim 1 mm de material în spatele benzii de rost. Pentru a încetini evaporarea excesivă, în cazul utilizării benzii de rost din hârtie, vă recomandăm ușoara umezire a acesteia înaintea aplicării.
  • În zonele fără termoizolație, de exemplu, garajele/mansardele, plăcile de gips-carton deja montate vor fi mai calde, ceea ce va duce la o uscare mai rapidă a chitului de rost. Întotdeauna, orice rost la tavan aflat sub acoperiș trebuie chituit cât mai devreme posibil, cât timp temperaturile ambientale nu sunt ridicate.
  • Respectați întocmai fișele tehnice și nu aplicați straturi suplimentare de chit dacă din cauza temperaturilor ridicate au apărut fisuri, deoarece acest lucru va face ca banda să devină vizibilă.

Atunci când utilizați gleturi gata preparate, lucrați în zone bine ventilate și reduceți suprafața de aplicare înainte de procedura de nivelare, deoarece la temperaturi mai ridicate ale aerului din încăpere, materialul se va usca mai repede. Nu cedați tentației de a adăuga apă suplimentar și nici de a adăuga eventuali aditivi pentru încetinirea timpului de uscare! Întotdeauna sacii sau gălețile cu produse se vor depozita în locuri uscate, departe de lumina directă a soarelui.

2. Modificarea aspectului suprafeței plăcilor din gips-carton

În cazul suprafețelor din plăci de gips-carton, care au fost supuse acțiunii luminii o perioadă mai lungă de timp fără să fie protejate (stocate pe palet sau montate fără a fi finisate), poate apărea fenomenul de îngălbenire a cartonului. De aceea este recomandată o vopsire de probă în mai multe zone ale plăcilor afectate, inclusiv în zonele chituite.

Vă recomandăm să stocați plăcile de gips-carton protejate față de lumina solară directă, iar plăcile montate să fie finisate cât mai curând posibil, protejându-le astfel suprafața de lumina solară care le va afecta.

Recomandări finale pentru construcții reușite și pe timpul verii

Deosebit de importante pe șantier sunt securitatea și sănătatea tuturor lucrătorilor, aveți deci grijă atât de voi, cât și de ceilalți.

Protecția – Aplicați regulat o cremă de protecție solară pentru a vă proteja pielea de arsurile solare. Pe cât posibil, purtați haine largi deschise la culoare. Purtați șepci sau pălării pentru a vă proteja împotriva efectelor insolației.

Hidratarea – Depozitați sticlele de apă departe de lumina directă a soarelui într-un loc răcoros.

Odihna – Faceți pauze frecvente într-o zonă mai răcoroasă. Dacă este posibil, nu lucrați la exterior la orele amiezei, când factorul UV este ridicat.

Pentru mai multe informații despre produsele de finisare Knauf Gips, contactați-ne acum!