Venim în întâmpinarea celor care locuiesc în mansardă cu sfaturi practice și idei utile pentru a obține un spațiu confortabil, sănătos și funcțional. Am primit o întrebare din partea unui utilizator care urmărește platforma noastră: ”În primăvara acestui an am izolat mansarda conform instrucțiunilor specialiștilor prezentate pe Mansarda Mea. Cu toate acestea, în mansardă a fost foarte cald vara, deși am izolat-o cu vată minerală cu grosimea de 22 cm. Îmi puteți explica ce s-a întâmplat?”
Pornind de la această întrebare, ne-am gândit să explicăm mai bine cum funcționează izolația.
Materialele izolatoare din vată minerală bazaltică sau vată minerală de sticlă, pentru care specialiștii Knauf Insulation recomandă instalarea între sau sub căpriori, nu sunt în sine corpuri de încălzire sau de răcire, ci sunt exact ceea ce spune numele lor: materiale izolante. Astfel, acestea izolează aerul din interior. Mai exact, dacă este cald în interior, izolația va menține căldura, iar dacă este răcoare, izolația va păstra aceeași temperatură scăzută.
Pentru ca vata minerală de sticlă sau vata minerală bazaltică să-și îndeplinească funcția în cel mai bun mod posibil, în primul rând trebuie create condițiile pe care ți le dorești în mansardă, prin răspunsul la întrebarea: Ce temperatură dorești să menții în interior?
Dacă izolezi acoperișul înclinat vara, este necesar să cureți, ventilezi și să răcești spațiul după finalizarea lucrărilor (în mod natural sau cu ajutorul aerului condiționat). Apoi, izolația va menține în interior o temperatură plăcută, blocând aerul cald de afară.
De asemenea, dacă lucrările se execută toamna sau iarna, este necesar să cureți, ventilezi și să încălzești spațiul după finalizarea lucrărilor. Apoi, vata minerală va păstra căldura în interior, prevenind în același timp pătrunderea aerului rece din exterior.
În plus, specialișii Knauf Insulation insistă să nu neglijezi importanța foliilor, care trebuie instalate pentru ca întregul sistem să aibă o eficiență maximă. Obținerea unui climat plăcut în interior indiferent de anotimp este legată atât de modul în care îți montezi izolația, cât și de calitatea materialelor folosite.
Un alt utilizator ne-a spus: „Acum zece ani, am făcut o nouă izolație în mansardă cu vată minerală, diverse folii, dar vara pare că nu face față și în cameră este foarte cald.”
Vom încerca să clarificăm în continuare câteva aspecte legate de această problemă întâmpinată:
Grosimea izolației termice
Întrucât mansarda este o construcție ușoară, (acoperiș din lemn), este necesar ca acoperișul înclinat să fie izolat cu materiale care au o grosime optimă pentru a asigura confortul termic. Vata minerală este o soluție sigură și corectă pentru izolarea acestui tip de construcție (descoperă aici de ce). Conform regulamentului privind eficiența energetică a clădirilor, precum și recomandările pe care specialiștii Knauf Insulation le oferă, grosimea minimă a izolației termice ar trebui să fie, pentru clădirile existente 22 de centimetri, iar pentru clădirile noi 28 de centimetri. Acest lucru înseamnă că izolarea spațiului dintre căpriori nu este suficientă (adâncimea acestora este de obicei de 10-12 cm) și mai trebuie completat cu un alt strat de izolație, sub căpriori.
Punți de izolare
Acesta este un aspect foarte important, deseori trecut cu vederea în timpul instalării izolației. Punțile termice sunt zone neizolate prin care „trec” atât căldura, cât și frigul. De exemplu, căpriorii sunt punți termice, motiv pentru care este recomandată instalarea unui strat suplimentar de izolație sub căpriori. De obicei, acesta este alcătuit din role de vată minerală de sticlă care va acoperi și căpriorii. În plus, este necesar să sigilezi toate golurile prin care aerul poate trece, în caz contrar, vei pierde căldura sau răcoarea din cameră. Pentru acest lucru sunt utile foliile care trebuie așezate și fixate în mod corespunzător pe profile și perete, izolând și suprapunerile acestora prin intermediul benzilor adezive speciale.
În încheiere, subliniem din nou că funcția vatei minerale este de a izola, nu de a se răci sau încălzi. Deci, dacă dorești să ai în mansardă o temperatură plăcută în orice anotimp, trebuie mai întâi să răcorești sau să încălzești bine camerele. Vata minerală ajută la menținerea unui aer proaspăt în interior, păstrând temperatura pe care ți-o dorești.
Un alt aspect important pentru a obține un spațiu bine izolat este instalarea corectă. De aceea, noi te încurajăm să apelezi la specialiști în domeniu pentru cele mai bune sfaturi în materie de izolare.