Transformarea podului într-un spațiu de locuit poate fi adesea dificilă. Cu toate acestea, atunci când faci planul și realizezi cum să profiți la maximum de avantajele spațiului respectiv, rezultatul poate fi uimitor. Nu orice casă are în componență un pod, dar acolo unde spațiul există, acesta este adesea utilizat pentru a depozita tot felul de lucruri nefolositoare. Această zonă oferă însă multiple posibilități de amenajare.

Ne-am propus să oferim în rândurile de mai jos o serie de recomandări utile despre cum poți transforma podul într-o mansardă modernă.

Ce este un pod?

Podul este zona situată chiar sub acoperișul casei. Pereții înclinați reprezintă principala caracteristică a podului. Uneori, podul este prevăzut cu o fereastră de acoperiș, care îți permite să privești cerul, alteori are încorporată o lucarnă. Sunt situații în care fereastra este absentă și sunt necesare lucrări pentru instalarea ei. Fereastra de mansardă asigură o ventilație naturală a încăperii, fiind totodată o sursă de lumină naturală.

pod-mansarda

Când începi să dai contur podului casei tale și îți imaginezi o viitoare mansardă, amenajarea și mobilarea spațiului inegal, format de pereții înclinați, ar putea să pară că este imposibil de realizat. De aceea, îți recomandăm să ai în vedere un mobilier personalizat, realizat pe comandă.

dormitor-mansarda

În ce ar trebui să-mi transform mansarda?

La un moment dat, te vei regăsi în situația de a-ți reamenaja spațiul din casă. Poate vei avea nevoie de camere în plus odată cu mărirea familiei sau copiii sunt mari și își doresc un spațiu care să le ofere mai multă intimitate și independență. Valorificarea spațiului din pod ar putea fi soluția ideală, deoarece acesta poate fi compartimentat și utilizat ca un mini-apartament. Este nevoie doar să-l adaptezi nevoilor familiei, transformându-l dintr-un loc rece și întunecat, într-o încăpere modernă, luminoasă și primitoare. Provocarea este mare, dar rezultatele vor fi pe măsură. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să te gândești la destinația camerelor: o cameră de oaspeți, o cameră pentru cel mai în vârstă copil, o sală de joacă, un living, o cameră de lectură, un studio de pictură?

Ideea pe care dorim să o subliniem este faptul că podul poate fi transformat cu puțină imaginație, în orice fel de cameră, mai ales că acesta este un spațiu polivalent, independent de restul casei. Ideea amenajării podului pentru un spațiu de locuit este și o urmare a creșterii costurilor pentru locuințe noi. Proprietarii caselor cu pod, pot economisi o sumă consistentă de bani care ar fi fost destinați unei noi achiziții. Mai mult, își pot chiar transforma mansarda într-o sursă de venit dacă o vor închiria. Așa cum menționam anterior, există multiple posibilități de utilizare a podului. Important este să obții un spațiu autonom, complet funcțional.

Aspecte cheie ale designului interior al mansardei 

Izolația

Mansarda este locul care se răcește cel mai mult iarna și se supraîncălzește vara. De aceea, izolația joacă un rol important pentru a obține un climat plăcut în interior, cu o temperatură optimă, care să nu varieze în funcție de vremea de afară. Recomandăm ca lucrările de izolare să fie efectuate numai cu produse de calitate superioară care au o eficiență atestată, precum sistemul Homeseal LDS, dezvoltat de Knauf Insulation.

Lumina naturală

Obținerea luminii naturale! Dacă podul nu este prevăzut cu ferestre, este necesar să investești în instalarea uneia sau mai multor ferestre de mansardă, în funcție de mărimea spațiului disponibil. Nu uita că ferestrele vor fi o sursă de lumină naturală. Ideal ar fi să atașezi ferestrei și un parasolar pentru a regla cantitatea de lumină care intră în cameră. De asemenea, cu ajutorul ferestrelor poți aerisi natural încăperea.

Mobilier adecvat

Am menționat anterior că un acoperiș înclinat este principala caracteristică a unei mansarde. Una dintre marile probleme întâmpinate în amenajarea mansardelor este mobilierul. Pentru a utiliza eficient tot spațiul disponibil și pentru a evita problemele datorate înălțimii tavanului, recomandăm să efectuezi măsurători amănunțite în toată mansarda înainte de a porni proiectul de amenajare. Să ai în vedere că tavanul înclinat este punctul forte și farmecul mansardei, care permite personalizarea spațiului într-un mod unic. Așază canapeaua, rafturile joase sau un sertar TV în zona cea mai joasă. Astfel, vei folosi chiar și spațiul unde este cea mai mică distanță între podea și acoperiș.

Stiluri

Nu putem vorbi despre decorarea mansardei, fără a vorbi despre stil. Așa cum recomandăm de multe ori, printre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere sunt armonia și echilibrul, atât ale formelor, cât și ale culorilor. Cu toate limitările mansardei, atunci când este vorba despre alegerea unui stil, acest spațiu îți oferă libertate deplină. Pentru început, stilul din mansardă nu trebuie să urmeze stilul din restul casei, deoarece mansarda este un spațiu separat. Mai mult, atunci când alegi un alt gen de stil pentru mansardă, se creează un mediu diferit. Așadar, când vei fi în mansardă, o să ai senzația că ești în altă casă. Stilul care este cel mai des utilizat în decorarea mansardei este cel rustic, întrucât tavanul și bârnele sunt de obicei din lemn. Însă, există și metode de a combina lemnul predominant în mansardă cu mobilierul modern și minimalist, foarte des utilizat în stilul scandinav.

Acum, nu-ți mai rămâne decât să pornești lucrările de transformare a podului într-un spațiu de locuit modern.