Clădirile sunt responsabile pentru 35% din emisiile de carbon din Uniunea Europeană, așa că este esențial să aruncăm o privire și la casele noastre. Dacă îmbunătățești eficiența energetică a casei tale, poți obține același climat interior confortabil, folosind mai puțină energie electrică deci, bazându-te mai puțin pe centralele electrice. Acest lucru te poate ajuta să ai facturi mai mici la utilități, mai mult confort, și o calitate mai bună a aerului. Acesta este viitorul! Poți să ții pasul? Iată câteva sfaturi despre cum poți face diferența!

Să fie lumină! Dar ce fel de lumină? Răspunsul îl reprezintă cu siguranță becurile LED, pentru că acestea folosesc cu aproximativ 70–80% mai puțină energie electrică decât becurile tradiționale. Dacă ai un aparat de aer condiționat, curățarea sau înlocuirea frecventă a tuturor filtrelor poate fi, de asemenea, o idee bună, deoarece sistemele cu filtre curate pot fi mult mai eficiente energetic decât cele cu filtre murdare. Etanșeizarea ferestrelor este de asemenea esențială și te poate ajuta să economisești până la 10% la încălzirea și răcirea casei. Fără etanșeizare, irosești multă energie. O modalitate bună de a verifica curenții de aer este să ții o lumânare aprinsă în jurul ramelor ferestrelor și ușilor.

Și dacă tot am ajuns la ferestre, să nu ne îndepărtăm prea tare și să vorbim și despre pod. De obicei, este ultimul loc pe care proprietarii se gândesc să îl renoveze când vine vorba de eficiența energetică, deși joacă un rol important.

În unele case, ferestrele de mansardă încă sunt asociate cu căldura excesivă în lunile de vară și aerul rece iarna. Pentru cei care se confruntă cu această problemă există o soluție: ferestrele de mansardă moderne cu indice U mic (coeficient de transfer termic) combină izolația cu beneficiile îmbunătățite ale câștigurilor solare obținute prin ferestre. Pe măsură ce vremea devine caniculară, înlocuirea ferestrelor de mansardă vechi cu unele moderne este o idee bună nu doar pentru că te protejează împotriva căldurii și îți oferă o ventilație mai bună, dar te ajută să și economisești bani prin utilizarea redusă a aparatelor de aer condiționat.

Spre exemplu, știai că o fereastră de mansardă VELUX Standard Plus față de o fereastră de mansardă VELUX veche poate reduce pierderile de căldură și intrarea aerului cald cu peste 60%? Asta înseamnă creșterea eficienței energetice!

Și te-ai întrebat vreodată cum să reduci pierderile de căldură, amprenta de carbon și facturile la utilități în același timp? Geamurile eficiente energetic ale ferestrelor de mansardă pot fi răspunsul. Ferestrele de mansardă cu două sau trei foi de sticlă te ajută să obții o eficiență termică ridicată și reducerea amprentei de carbon.

Și tot mai avem idei! Accesoriile pentru ferestrele de mansardă cum ar fi rulourile sau roletele exterioare pot crește eficiența energetică atât vara, cât și iarna. De exemplu, roletele exterioare îmbunătățesc izolația termică în sezonul rece și te ajută să controlezi căldura din mansardă în timpul verii. Cu aceste produse, care îți fac casa mai eficientă din punct de vedere energetic, facturile tale vor fi mai mici și ai și grijă față de mediu.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să ai o casă sănătoasă, consultă Barometrul Locuințelor  Sănătoase.