Noi, cei de la VELUX suntem pasionați să oferim soluții care influențează pozitiv sănătatea fizică și psihică a consumatorilor.

Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în ultimii ani este că trebuie să acordăm la fel de multă atenție sănătății noastre mintale, cât și celei fizice.

O mare parte a stărilor de fericire și bună dispoziție se datorează hormonilor, inclusiv serotoninei, denumită adesea hormonul fericirii. Serotonina joacă un rol major pentru sentimentele de fericire și mulțumire, concentrare și bunăstare generală. Nivelurile ei afectează, de asemenea, modul în care facem față stresului – de exemplu, dacă avem niveluri scăzute de serotonină, ne este mult mai greu să facem față stresului general, ceea ce poate duce la o dispoziție proastă și la anxietate.

Nivelurile noastre de serotonină sunt influențate de lumină, în special de lumina naturală. Un studiu (1) derulat timp de șase ani pe 16.000 de oameni a arătat că dintre toți factorii meteorologici, lumina naturală este cea care are cel mai mare impact asupra stării noastre de spirit și asupra stresului. Lumina naturală acționează ca un „amplificator al dispoziției”, ajutând la ameliorarea simptomelor depresive și anxioase, fie că suntem în aer liber și ne bucurăm de soarele de primăvară sau în casă.

VELUX a realizat sondaje reprezentative în mai multe țări despre factorii cheie ai fericirii: s-a dovedit că locuitorii din Ungaria, Slovacia, Cehia, România și Polonia consideră lumina naturală ca fiind un factor important al fericirii lor, deoarece în toate țările majoritatea (mai mult de 50%) dintre respondenți au oferit răspunsuri care indică faptul că sănătatea lor mintală s-a îmbunătățit atunci când și-au petrecut timpul în spații cu multă lumină naturală. Mulți respondenți au oferit și răspunsuri despre importanța aerului proaspăt pentru îmbunătățirea sănătății mintale.

Ferestrele de mansardă VELUX aduc lumină naturală și aer proaspăt în case de 80 de ani: poziționarea lor lasă lumina naturală să intre și permite modificări ale luminii prin mișcarea naturală a soarelui în casă, susținând astfel ritmul circadian, un somn mai bun și contribuind în mod semnificativ la sănătatea mintală.

(1) Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., … & Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry, 162(4), 656-662.