Pe măsură ce temperaturile cresc vara, este important să găsim modalități prin care să ne menținem casele răcoroase și confortabile. Dacă neglijezi ventilarea și umbrirea, te poți confrunta cu acumularea excesivă de căldură, lucru care nu afectează doar temperatura casei tale, dar suprasolicită și sistemele de răcire. În acest articol, îți vom da câteva sfaturi practice care te vor ajuta să menții mansarda răcoroasă în lunile caniculare de vară.

Montează soluții pentru ventilație în mansardă

Ventilația adecvată a mansardei joacă un rol-cheie în menținerea unui mediu interior confortabil și în protejarea casei. Poți monta guri de aerisire pentru a facilita intrarea aerului proaspăt și evacuarea celui cald. Acest lucru permite o circulație adecvată a aerului, împiedicând căldura să rămână în mansardă.

Ia în considerare și montajul unor ventilatoare de tavan pentru a îmbunătăți fluxul de aer. Ele ajută la evacuarea aerului fierbinte și circulația celui rece, reducând temperatura din mansardă.

Poți ventila dacă deschizi și ferestrele, folosind efectul de coș: pentru a face acest lucru, deschide ferestrele la parter, pe partea mai rece (est) a casei și pe partea mai caldă (sud) în mansardă. Acest lucru creează un vid parțial, care trage mai mult aer prin ferestrele de la nivelul inferior și împinge aerul cald afară prin ferestrele de la etaj. Asigură-te că ții ferestrele închise în timpul zilei și ventilezi doar la primele ore ale dimineții sau seara, când temperatura de afară scade.

Utilizează accesorii de umbrire pentru ferestrele de mansardă

Accesoriile de umbrire pentru ferestrele de mansardă reprezintă o investiție inteligentă dacă vrei să îți răcorești mansarda.

Ferestrele de mansardă permit pătrunderea unei cantități semnificative de lumină naturală, ceea ce duce la creșterea căldurii. Montajul accesoriilor de umbrire ajută la blocarea razelor directe ale soarelui, reducând cantitatea de căldură care intră în mansardă. Rulourile exterioare parasolare VELUX opresc razele soarelui înainte ca ele să atingă geamul ferestrei, astfel pot bloca căldura soarelui până la 93%.

Acestea acționează și ca un strat suplimentar de izolație, minimizând transferul de căldură între exteriorul și interiorul mansardei. Această izolație suplimentară te ajută să îți menții mansarda mai răcoroasă.

Ca un beneficiu suplimentar, aceste accesorii reduc strălucirea – lumina excesivă a soarelui poate crea un efect de strălucire, ceea ce poate face mansarda inconfortabilă și îi poate limita capacitatea de utilizare. Rulourile montate pe ferestrele de mansardă filtrează lumina și îți permit să utilizezi spațiul mai eficient.

Soluțiile inteligente sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a maximiza eficiența eforturilor de răcire: VELUX ACTIVE with NETATMO monitorizează automat calitatea și temperatura aerului și oferă un climat interior proaspăt și sănătos prin deschiderea ferestrelor și închiderea roletelor pentru a preveni supraîncălzirea.

Ia în considerare materialele reflectorizante pentru acoperiș

Tipul de material pentru acoperiș pe care îl alegi poate avea un impact semnificativ asupra temperaturii din mansardă.

Acoperișurile de culoare deschisă sau reflectorizante reflectă lumina soarelui mai degrabă decât să o absoarbă. Aceste materiale pot reduce absorbția căldurii, ajutând la menținerea mansardei și a casei mai răcoroase.

Menținerea mansardei răcoroase în timpul zilelor caniculare de vară este esențială pentru a avea un spațiu de locuit confortabil și pentru a păstra un minim efort asupra sistemelor de răcire. Prin implementarea acestor sfaturi eficiente, poți avea o mansardă mai răcoroasă. Aceste strategii nu numai că îți vor face mansarda mai confortabilă, dar vor contribui și la o casă mai eficientă din punct de vedere energetic. Rămâi relaxat și bucură-te de o vară răcoritoare!