Deși poate părea dificil, obținerea unui spațiu armonios într-o mansardă mare, cu elemente care se îmbină echilibrat, este posibilă. Însă, pentru a obține acest rezultat, este necesar să luați în considerare câteva recomandări utile pentru decorarea interiorului. Mai jos, vom prezenta pas cu pas, cum să vă amenajați o singură cameră mare în mansardă, astfel încât interiorul să fie echilibrat.
1. Spații generoase și compacte
Acesta este, de multe ori, cazul mansardelor. Într-o cameră mare, toate elementele trebuie îmbinate perfect pentru a crea combinația ideală de lumină și spațiu. Se poate întâmpla, însă, ca după mobilarea spațiului să obțineți o încăpere nu tocmai echilibrată. Pentru a evita acest lucru, alegeți tonurile neutre ca fiind predominante în spațiu, iar prin mobilier și detalii, introduceți alte culori. Dacă optați pentru o astfel de abordare, veți putea defini prin diferite culori spațiile funcționale ale încăperii, precum bucătăria, sufrageria sau zona de studiu. Foarte important: folosiți întotdeauna lumina naturală astfel încât, fiecare zonă funcțională să aibă propria sa „rază de soare”.
2. Echilibrul în camerele spațioase
Frecvent, când sunt amenajate spațiile foarte mari, deschise, în decorarea acestora apare un dezechilibru. În ce sens? Fie avem senzația că mobilierul este mic, fie că este așezat la întâmplare. Ori, dimpotrivă, se poate întâmpla să ni se pară că există prea multe obiecte în cameră. Pentru a crea un spațiu decorat armonios, alegeți forma potrivită de mobilier și țineți cont ca acesta să aibă linii curbate pentru a ”relaxa” spațiul. În cazul în care anumite părți ale mansardei sunt goale și zona pare neterminată, iată un truc: un covor potrivit vă poate oferi un sentiment de conexiune cu restul elementelor din cameră.
3. Bucătăria tip insulă
Acesta este unul dintre elementele care ne permite să ne jucăm cu distribuția spațiului, întrucât ne ajută să reducem greutatea vizuală a bucătăriei și să trasăm limita dintre diferite părți ale camerei. În plus, insula de bucătărie este o piesă de mobilier cu mai multe fațete: poate fi utilizată pentru a lua masa, obținând astfel și o zonă de ”dining”.
4. Librăria funcțională
Dacă sunteți pasionat de cărți sau de micile detalii decorative, nu există nimic mai potrivit decât o bibliotecă personală, pentru a vă ajuta să profitați la maximum de spațiul de depozitare. Datorită pereților în pantă, specifici mansardei, vă sfătuim să fiți atenți atunci când proiectați biblioteca și să utilizați fiecare milimetru – de la podea până la tavan. Este posibil ca acest element să devină piesa centrală a mansardei. De aceea, este important să fiți atenți cum așezați lucrurile pe rafturi. Păstrați partea inferioară închisă, astfel încât lucrurile private să fie ferite de ochii lumii. Pentru partea de sus a rafturilor, puteți alege un design ușor. Un truc suplimentar pentru a face biblioteca mai discretă este să fie vopsită în aceeași nuanță cu culoarea pereților.
5. Cromatica
Căutați întotdeauna culoarea și echilibrul luminii. Poziția iluminatoarelor poate oferi adâncime camerei și veți putea obține acea iluminare naturală, urmărită în decor. Însă, nu vă lăsați păcăliți de mirajul lor, pentru că de multe ori nu sunt suficiente pentru a susține o cameră vopsită în tonuri întunecate. Amintiți-vă că mansarda are propria structură specială care nu poate face ca spațiile să fie la fel de generoase precum camerele de la celelalte etaje și, dacă nu sunteți sigur cu ce culori să vă jucați, alegeți tonuri neutre și luminoase.
6. Spațiul în baie
Dacă, pe lângă camera mare din mansardă, aveți marele avantaj de a deține o baie mare, sunteți norocoși! Fiți atenți la aspectul mobilierului, deoarece este crucial. Stabiliți din timp dacă va exista o cadă, un dulap cu sertare sau o altă piesă de mobilier sub pantele acoperișului și acordați atenție deosebită „spațiului gol”, care este adesea lăsat pe pereți.