Viața este plina de alegeri! De fiecare dată când alegem un produs pentru casă, ne dorim să fie de calitate, să reziste cât mai mult în timp. Însă, durata de viață a unui produs depinde nu doar de producător, ci și de măsurile pe care le putem întreprinde singuri.

Dacă nu știai, durata de viață a unei ferestre de mansardă VELUX este de aproximativ 20-25 de ani. Pentru a prelungi cât mai mult această perioadă, află care sunt măsurile pe care le poți face singur pentru întreținerea ferestrelor de mansardă.

Întreținerea lemnului

intretinere-lemn

Aspectul ferestrei tale depinde în mod direct de aspectul lemnului. Ferestrele VELUX sunt lăcuite din fabrică cu mai multe straturi de lac incolor, dar după o perioadă de timp, se recomandă relăcuirea acestora tot cu un lac pe bază de apă.

Este evident că, dacă fereastra este expusă foarte mult soarelui, de exemplu este amplasată pe partea sudică sau dacă este amplasată în baie, unde umiditatea este mai mare, această relăcuire periodică trebuie făcută mai des. Cu alte cuvinte, poți evalua singur momentul pentru a face această operație, în funcție de coordonatele și aspectul actual al ferestrei tale.

Înainte de toate, îndepărtează orice tratament de suprafață (lăcuire sau vopsire) existent. Curăță și uniformizează suprafața lemnului. Apoi folosește un lac pe bază de apă pentru a reda lemnului aspectul său clasic. În timpul tratamentului aplicat lemnului, este important să acoperi garniturile pentru a preveni pătrunderea lacului sau a vopselei la garnituri, deoarece acestea ar deveni rigide și și-ar pierde din eficiență.

Curățarea filtrului de aer

curatare-filtru-aer

Când realizezi ventilația mansardei cu fereastra închisă, aerul intră doar prin clapeta de ventilare. Aceasta filtrează aerul printr-un burete, astfel încât praful și insectele să nu pătrundă. De aceea, din când în când, poți scoate filtrul și-l poți spăla cu un detergent de uz caznic. Sau, dacă acesta este deteriorat, îl poți schimba.

Vezi aici cât de ușor este:

Curățarea geamului

Pentru a curăța geamul exterior, rotește cerceveaua 180 grade. Cerceveaua trebuie fixată în această poziție cu ajutorul opritorului lateral. Această caracteristică de siguranță îți permite să ai ambele mâini libere. Folosește o cârpă moale, fără scame/piele de căprioară/burete neabraziv sau o racletă de cauciuc, specială pentru ferestre. Apa curată este de regulă suficientă pentru curățarea geamului. Poți utiliza și detergenți obișnuiți de uz casnic, neabrazivi.

Întreținerea ramelor de etanșare

intretinere-rama-etansare

Frunzele și alte resturi acumulate în jurul ferestrei pe exterior, trebuie să fie îndepărtate o dată pe an, pentru a permite apei de ploaie să curgă liber.