Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale locuirii la oraș este lipsa accesului la natură – mai ales în sezonul rece, când nu prea ne vine să ieșim din case. Știai că ne petrecem 90% din viață la interior, iar casele noastre sunt atât de bine izolate încât nu avem suficientă lumină solară și aer proaspăt? Atunci când ești înconjurat de natură, ai parte de multe avantaje, de la reducerea nivelului de stres până la creșterea productivității și creativității. Deci, recomandarea noastră este să petreci cât mai mult timp în aer liber! Pentru o stare fizică și psihică mai bune, te poți înconjura de natură și acasă. Asta pentru că elementele naturale îți oferă o atmosferă liniștită, în care te simți mai relaxat și mai fericit.
Iată câteva sfaturi despre cum poți aduce natura în casa ta!
Alege elemente naturale
Fie că este vorba de piatră, lemn, bumbac, lână sau mătase, acestea sunt materiale care vorbesc despre natură! Alege mobilier din lemn lucrat artizanal, ferestre cu finisaje din pin natural, decorațiuni din mătase sau lână! Iar un element precum un perete finisat cu cărămidă poate deveni punctul central al amenajării. Atunci când alegi mobilierul sau elmentele de decor, optează pentru piese din materiale naturale, care vor da casei tale un farmec personal.
Photo by Vlada Karpovich from Pexels
Adu lumina naturală la interior
Una dintre cele mai bune modalități prin care poți lăsa natura să intre în casa ta este să exploatezi cât mai bine lumina naturală. Este un truc ușor, prin care poți face orice cameră vie și plină de prospețime. Lumina naturală are și o serie de beneficii pentru sănătate: are efect pozitiv asupra stării de spirit, ne dă energie, ne crește productivitatea, creativitatea și capacitatea de învățare. Dacă te gândești să mărești suprafața vitrată din casa ta, îți recomandăm montarea unor ferestre de mansardă – așa vei putea vedea cerul pe parcursul întregii zile.
Creează o oază verde cu plante
Plantele naturale sunt modalitatea ideală prin care poți aduce natura în casa ta. Chiar dacă nu ești un mare grădinar, să știi că există multe specii ușor de îngrijit, precum cactușii, sansevieria, yucca. Poți chiar să mergi mai departe și să îți amenajezi un colț cu plante aromatice. Nu doar că arată simpatic, dar miros minunat și pot fi un element practic de decor în bucătărie.
Photo by Ksenia Chernaya from Pexels
Folosește culori naturale
Dacă vrei să mergi pe o atmosferă naturală, atunci este clar că trebuie să optezi pentru diferite nuanțe de verde, albastru sau maro. Negrul, albul sau griul pot fi alegeri minunate, dar cu ele este important să planifici bine paleta de culori pentru că altfel s-ar putea să te trezești cu o casă ce pare aglomerată și nearmonioasă și astfel vei avea opusul a ceea ce ți-ai dorit inițial să obții. Tapetul cu motive vegetale poate fi iar o idee foarte bună!
Photo by Charlotte May from Pexels
Decorează-ți casa cu imagini inspirate din natură
Este simplu să pui pe perete o fotografie simpatică, cu un peisaj din natură. O imagine surprinsă într-un decor natural te relaxează ori de câte ori o privești. Te poți folosi de forografii cu păduri, lacuri sau munți făcute chiar de tine în călătorii. Îți vor aminti mereu de un moment plăcut din viața ta.
Photo by Dmitriy Ganin from Pexels
Photo by Hazel Marie from Pexels