Spre deosebire de ferestrele verticale care se fabrică pe dimensiuni la comandă, cele de mansardă sunt disponibile pe dimensiuni standard.

Având în vedere că există foarte multe dimensiuni standard pentru ferestrele de mansardă VELUX, alegerea corectă a dimensiunilor se face în funcție de:
1. Suprafața vitrată recomandată a spațiului în care se montează ferestrele
2. Distanța dintre căpriori

1. Suprafața vitrată recomandată

Pentru a te asigura că vei beneficia de cantitatea optimă de lumină în mansarda ta, suprafața vitrată trebuie să reprezinte minim 10% din suprafața podelei. Verifică în tabelul de mai jos suprafețele vitrate pentru diferitele dimensiuni și alege dimensiunea potrivită de fereastră. În funcție de structura acoperișului și de dispunerea căpriorilor, poți opta pentru mai multe ferestre mai mici, sau pentru ferestre mai mari, montate individual.
Ține cont că suprafețele vitrate mari oferă eleganță interiorului, asigură un climat sănătos prin abundența luminii naturale și reprezintă soluția mai avantajoasă ca preț.

2. Distanta dintre căpriori


Distanța dintre căpriori poate să influențeze alegerea dimensiunii ferestrelor, dar nu în mod obligatoriu.
Distanța dintre căpriori este primul indiciu pentru alegerea lățimii ferestrei. Deoarece fereastra se montează între căpriori, acest gol este necesar să fie mai mare decât lățimea ferestrei cu 4-6 cm în total pe lățime și cu 4-5 cm in total pe înălțime.

Daca îți dorești să montezi o dimensiune de fereastră mai mare ca lățime decât distanța dintre căpriori, află că acest lucru este posibil deoarece construcția acoperișului nu restricționează alegerea dimensiunilor de ferestre.
Prin procesul de juguire, distanța dintre căpriori poate fi modificată, fără a afecta rezistența structurii acoperișului (solicită sfatul unui inginer structurist pentru mai multe detalii.)