O casă luminoasă este o casă frumoasă!

Datorită poziționării la nivelul acoperișului, ferestrele de mansardă aduc de două ori mai multă lumină naturală față de cele verticale, înlocuind iluminarea artificială și reducând consumul de energie.

De aceea, este foarte important ca modul de amplasarea al acestora în acoperiș să se facă tinând cont de punctele cardinale. Acest aspect influențează sesizabil pătrunderea luminii în încăperi, calitatea luminii și cantitatea de energie termică pe care ferestrele de mansardă le transferă spațiului interior în sezonul rece.

Lumină de la nord – lumină rece și difuză

Ferestrele amplasate înspre nord oferă o lumina indirectă, reflectată și doar pe perioada verii lumina soarelui poate pătrunde direct. Recomandăm să fie orientate înspre nord spațiile de depozitare și anexele deoarece nu necesită o iluminare puternică.

Lumină de la est – lumină caldă și aurie

Ferestrele orientate înspre est oferă o lumină aurie și caldă doar în prima jumătate a zilei. Lumina este potrivită pentru camerele copiilor sau dormitoare, deoarece soarele pătrunde dimineața, când avem nevoie să ne simțim plini de energie și vitalitate.

Lumină de la vest – lumină caldă și aurie

Ferestrele orientate înspre vest permit luminii soarelui să pătrundă în a doua parte a zilei, ca o lumină caldă și aurie. Ferestrele vestice sunt potrivite pentru camerele de zi, dar trebuie să luăm în considerație unghiul sub care razele soarelui pătrund în interior, deoarece pot fi foarte puternice și pot aduce căldură în interior.

Lumină de la sud – lumină puternică

Ferestrele de mansardă orientate înspre sud aduc o lumină foarte puternică în interior și trebuie să fie accesorizate cu jaluzele sau rolete exterioare. Pentru a beneficia de soare și în timpul iernii, proiectul clădirii trebuie să prevadă orientarea camerelor principale înspre sud. Se recomandă amplasarea ferestrelor cât mai sus posibil astfel încât lumina directă să fie reflectată de un perete, rezultând o lumină confortabilă și blândă.