Lucarnă sau ferestre de mansardă?

Când vine vorba despre mansarda ta, lumina naturală este pionul principal în jocul de șah pe care îl reprezintă întregul proces de amenajare interioară. Cu o strategie corectă, te vei bucura de cantitatea ideală de lumină naturală care trebuie să pătrundă în camerele tale pentru a da șah mat atmosferei întunecate și reci. Ai la dispoziție două piese pentru a aduce lumina în mansardă: lucarna sau fereastra de mansardă?

Specialiștii ne atrag atenția să luăm în considerare o serie de aspecte esențiale înainte de a decide să construim o lucarnă în detrimentul unei ferestre de mansardă pe acoperiș. Iată care sunt acestea: cantitatea de lumină naturală și de aer proaspăt de care ai nevoie în interior, aspecte legate de hidro și termoizolare, montaj și întreținere și, nu în ultimul rând, estetica. Haideți să le analizăm pe rând.

Lucarna tradițională – cât de bine o cunoaștem?

Foarte populară în jurul secolului XVIII, această structură construită în acoperiș continuă să îi fascineze chiar și astăzi pe unii proprietari de mansarde, considerând-o un accesoriu interesant. Dar, cât de bine cunoaștem de fapt beneficiile și dezavantajele lucarnei?

#1 – Lumina naturală

Fiind vorba despre o construcție în acoperiș, la care se montează o fereastră verticală cantitatea de lumină naturală va fi destul de mică. Oricât de mare ar fi suprafața vitrată a ferestrei verticale, este imposibil să se atingă un nivel adecvat de lumină naturală de 4-5 m în profunzime (cum e de dorit), față de fațadă. Deci atmosferă va fi destul de închisă.

lumina prin fereastra de fațada

Lumină prin fereastra de fațadă

lumina prin lucarna

Lumină prin lucarnă

lumina prin fereastra de mansarda

Lumină prin fereastra de mansardă

#2 – Ventilația la interior se va face în cazul lucarnei atâta timp cât ferestrele verticale sunt deschise. Altfel, natura mereu surprinzătoare își poate face de cap.

#3 – Izolare/Montaj/Construcție. Lucarna presupune o construcție în acoperișul tău, ceea ce implică, pe lângă materialele de construcții, cheltuieli cu manopera, transport și timp. La final, calitatea execuției depinde de dibăcia umană și de expertiza în domeniu. Dacă veți opta pentru construcția unei lucarne, va trebui să aveți în vedere și calitatea executării lucrării, pentru o garanție cât mai îndelungată.

#4 Estetica

O lucarnă poate avea pentru mulți dintre noi un efect vizual de “străpungere” a acoperișului. Aspectul ei general poate varia și în funcție de modul său de execuție. Așadar, estetica sa rămâne o chestiune de gusturi.

Ferestrele de mansardă – asul din mâneca VELUX

Inventarea ferestrelor de mansardă de către VELUX a revoluționat și modernizat ideea de mansardă locuită, eficient și optim iluminată și ventilată și a făcut trecerea la ceea ce numim mansarda modernă. Dar, cât de bine cunoaștem de fapt beneficiile ferestrei de mansardă?

#1 -Lumina naturală!

Spre deosebire de lucarne, ferestrele de mansardă VELUX îți asigură cu peste 200% mai multă lumină naturală*. Acestea se montează în planul acoperișului, fiind expuse direct razelor soarelui. Lumina pătrunde de sus și ajunge mult mai multă în interior, ceea ce înseamnă că asigură un iluminat optim.  Evident că, un număr mai mare de ferestre sporește cantitatea de lumină. Dar, ingeniozitatea ferestrelor VELUX nu se oprește aici.

#2 Ventilația se poate face și cu fereastra închisă, deoarece toate ferestrele au și o clapetă de ventilare care poate rămâne deschisă, oricare ar fi condițiile meteo.

#3 Izolare/Montaj

Ferestrele de mansardă se pot monta pe toate tipurile de acoperiș cu panta cuprinsă între 15-90 grade şi pe orice tip de învelitoare (plată sau profilată) cu ajutorul unei ramei de etanșare. Mai mult, ca să ne asigurăm că nu există risc de infiltrații, ele sunt testate în condițiile unui uragan. Vezi aici cum!

#4 Estetica

Elegante, urmând linia acoperișului, se potrivesc perfect atât interiorului mansardei, cât și exteriorului.

*Danish Building and Urban Research 2006

Nostalgic după lucarnă? Ce zici de versiunea îmbunătățită de VELUX?

Pentru iubitorii lucarnelor, VELUX a creat propria sa versiune. Lucarna VELUX va inunda – la propriu – cu lumină naturală întreaga ta mansardă. Această alternativă inovatoare la tradiționala mansardă, ridică ferestrele de mansardă, mărind astfel spațiul și creând o atmosferă luminoasă și aerisită.

Ingenios, nu-i așa?

 

Te-am convins? Ferestrele de mansardă sau lucarna VELUX îți stau la dispoziție și sunt alegerea ideală pentru mansarda ta!

Fii la curent cu noutățile pe velux.ro și pe facebook.com/VELUX!