Cât știi despre climatul interior al casei tale?

Știai că aerul pe care îl respirăm este la fel de important precum hrana pe care o mâncăm sau apa pe care o bem? Sau că un adult de vârstă medie, respiră aproximativ 15.000 de litri de aer în fiecare zi? Dacă acel aer nu este suficient de proaspăt, este posibil să apară dureri de cap, amețeli, oboseală și iritații ale gâtului.
… dar nu îți face griji!
Schimbându-ne obiceiurile și adoptând câteva strategii accesibile, putem îmbunătăți semnificativ calitatea aerului pe care îl respirăm acasă. Acest lucru ne va ajuta să ne simțim mai sănătoși și mai productivi.

Aburul rezultat în urma gătitului, rufele umede, lumânările parfumate, produsele de curățenie și praful reprezintă cele mai comune cauze ale unui aer interior nesănătos.

Am devenit așa numita „Generație de interior”, iar despre efectele negative ale locuințelor cu un climat interior nesănătos am povestit în acest film: 

Pentru a beneficia de un aer proaspăt, știm că trebuie să curățăm locuința regulat, dar este important să alegem produse de curățenie naturale și să aerisim spațiul de câteva ori pe zi, timp de cel puțin 10 minute. Fie că ai ferestre verticale sau ferestre de mansardă – deschiderea mai multor ferestre concomitent te va ajuta să elimini aerul nesănătos și să maximizezi cantitatea de aer proaspăt care pătrunde în interior.

Însușirea acestor sfaturi în rutina ta zilnică va avea o serie de beneficii asupra organismului tău: pe timp de zi vei respira mereu aer curat, iar seara, dacă aerisești înainte de culcare, aerul rece te va ajuta să dormi mai bine, să te odihnești.

Invită lumina zilei în casa ta

Pe lângă aerul proaspăt, lumina naturală este esențială pentru bunăstarea noastră și are efecte pozitive asupra somnului, stării de spirit și capacității noastre de învățare. Nivelurile stabile de expunere la lumina naturală îmbunătățesc ritmul circadian și asigură echilibrul corpului nostru.

Accesul la lumina naturală variază pentru fiecare locuință, în funcție de orientarea geografică, condițiile meteo și anotimpuri. În termeni simpli, cu cât este mai mare dimensiunea suprafeței vitrate atinse de razele soarelui, cu atât mai multă cantitate de lumină pătrunde în casă. În timpul primăverii și al verii, avem adesea norocul să ne bucurăm de mult soare și lumină naturală din abundență. Despre cum amplasăm ferestrele pentru a maximiza lumina, am discutat aici. Cât despre importanța luminii naturale în arhitectura casei, am detaliat subiectul aici.

Locuința modernă nu este doar luminoasă, dar și tehnologizată. Dacă visezi la o mansardă unde să poți controla din telefon ferestrele sau rulourile tale VELUX, află că se poate. Kitul de control climatic VELUX ACTIVE face totul pentru tine: ventilează, trage rulourile dacă se anunță caniculă, deschide ferestrele și rulourile. El vine cu o aplicație gratuită care îți oferă acces instant la produsele VELUX aflate în mansarda ta. Cu siguranță, acum vei dori să aerisești locuința înainte de a ajunge acasă. 🙂

Detalii despre kitul VELUX ACTIVE găsești aici.